top of page

Riitus 3/3

Teid äratati varahommikul. Sõite kiirelt, haarasite kaasa varustuse ning suundusite nõrgas uduvihmas ülesjõge värava poole. Teadmine, et värav viib otse hauakambritesse ei rõõmustanud meelt - kõhus keeras ja südant pitsitas hirm - kuid õige pea asendus see kontideni pugeva külmatundega. Pidi olema tõsi, et jõel lasub raske loits. See ei lase ühtegi hinge Kirazist välja ... ega sisse. Tuli otsida valvuriga lepitust.


Tuletasite mõttes meelde, mida Uriani preester Johannes teile rääkinud oli. Seal, kus tee mööda kaljut sikk-sakitades värvani tõuseb seisab kivist valvur, kellelt tuleb jumalate vahendusel paluda luba Kirazi sisenemiseks. Jumalate armust sõltub paljud sel päeval saavad ja peavad minema. Kuigi palve jõud kestab ööpäeva tuleb alati õhtuks tagasi tulla, et mitte teha väsimusest vigu või jääda lõksu. Kohe tuleb tagasi tulla siis, kui mõni äravalitutest saab hukka või väga raskelt haavata, sest see on selge märk jumalate ebasoosingust. Sellisel päeval enam uuesti retkele ei minda, vaid Johannes püüab jumalaid lepitada.

Tee laagrist väravani lookles mööda jõekallast, tõustes kohati kitsastele eenditele mäsleva jõe kohal või sukeldudes kaljutunnelitesse. Väljunud ühest sellisest käigust kõrgus teie ees päkapikusõdalase majesteetlik kuigi osaliselt purustatud hiiglaslik kuju. Võtsite sõdalase ees sisse poolringi ning asusite palvetama püüdes mitte mitte tähele panna kuju jalge ette kuhjatud pealuid. Riitus pani proovile teie kannatlikkuse: jõgi piserdas teid üle jäise vihmaga ning lõikavas külmas tuli liikumatult seista ning karjuda üle kärestiku müha sõnu arusaamatus keeles. Nüüd mõistsite, miks Johannes teilt kodus järeleandmatult üha uuesti oli nõudnud tseremoonia harjutamist. Pärast lõputuna tunduvat palvetamist ühendasite riituse viimase osana käed. Keha läbistav löök lõi silme eest mustaks ja jalust nõrgaks. Kõikudes teadvuse piiril näis jõe kohin hoiatava kõuekõminana. Tahtejõuga ajasite end sirgu ning avasite silmad. Enamik ringis olijaid seisid endiselt kössis praktiliselt rippudes teie käte otsas. Sõnatult vaatasite teineteisele otsa. Hirm ja uhkus voogasid teist lainetena üle, kui mõistsite, et täna on valik langenud teile.


bottom of page