top of page

Vastuvoolu 1/3


Asusite kahe suure purjepaadiga teele pärast Tuleöö pidustusi, kui Haelyni tähed täitsid taeva. Keegi ei öelnud seda välja, kuid kõik teadsid kiirustamise põhjust: varjud on pikad Kirazis, linnas, mille Surnumanaja uputas verre ja ahastusse. Teiega oli kaasas hulk saarerahvast, kes lootsid saada võõrsil ajutist teenistust.


Rännaku sihtkohaks polnud esialgu mitte Kiraz, vaid Duvik – õitsev kaevanduslinn, kui nii võib öelda linna kohta, mis on palistatud räbumägedega ning mattunud sulatusahjude suitsu. Selleks tuli purjetada ja sõuda mitu päeva ülesvoolu, Gardirenist edasi põhja, järjest lähemale kõrgusesse tõusvatele lumistele tippudele. Nende hulgas ei olnud raske ära tunda Irzeni mäge, mille põues Kiraz peitub. Mägi on jõele lähemal, kui peaahelik ning sellest paiskub aega-ajalt välja valgeid ja kollakaid pilvi. Räägitakse, et Irzeni ääside juures töötavad seniajani maaürgalsed, kelle päkapikud iidsetel aegadel endale sulasteks kauplesid.

Peatus Duvikis jäi lühikeseks ja ebameeldivaks. Hambaid kiristades olite sunnitud nõustuma kavandusbossi Ragnari röövellike tingimustega, mis ta teile retke rahastamiseks seadis: kui laen pole priske protsendiga kolme nädala jooksul tagasi makstud jäävad ülejäänud kaasatulnud saareelanikud aastaks tasuta kaevandusse tööle, sisuliselt orjadeks. Arvatavasti ei näeks mitmed neist kevadet, sest tingimused kaevandustes paistsid olevat kohutavad. See jättis teile kõigest napid kaks nädalat, et aare leida, kui arvestada minekuks ja tulekuks kuluvat aega.


Ostsite vajaliku moona ja muu puuduva varustuse ning jätsite hõimlastega hüvasti lubades peatselt aardega naasta. Valjult kuulutades, et suundute tagasi Kuradisaarele purjetasite hoopis veel veidi maad ülesvoolu, laadisite varjulises jõeabajas kraami maha ja leppisite kokku, et teile tullakse 20. päeva pärast samasse kohta järgi.


Järgnevad päevad olid tõeline piin: suvises leitsakus vinnasite radadeta kõnnumaal varustust järjest kõrgemale mägedesse. Teise päeva pärastlõunaks jõudsite rohtunud kivise maanteeni – mälestus ammumöödunud aegadest, mil siinkandis käis vilgas kaubandustegevus. Kirazi peaväravad ei ole enam kaugel ....


bottom of page